Nieuws
18 November, 2022
Amsterdam
Het feestdagen warmte experiment.
Wegens goede reacties willen we het dit jaar herhalen .
De feestdagen:. We kijken er naar uit maar achteraf zijn we soms opgelucht dat het voorbij is. Hoe kun je het dit jaar leuker maken voor jezelf, je familie en vrienden?
Doe mee aan het 2022 feestdagen warmte experiment:
Geef vanaf 20 t/m 26 december elke dag een welgemeend compliment aan dezelfde persoon uit je kerstgroep. Bij voorkeur iemand die je niet zo ligt. Is er op 26 december iets veranderd in jullie contact? Wat is dit dan? Sta er eens bij stil. Wat voel je dit jaar bij jullie afscheid op 26 december? Wees ook alert op de complimenten die je krijgt, laat ze binnenkomen. Zuig ze op als een spons en laat ze niet van je afglijden zoals een eendje de druppels langs zijn veertjes laat
glijden. Wij groot of klein jong of oud, we hebben allemaal complimenten, aardige woorden en vriendelijke gebaren van elkaar nodig. Net als zuurstof en voedsel, we kunnen niet zonder. Als je goed oplet krijg je er elke dag wel een paar en dan kan je er maar het beste van genieten. Denk ‘ja fijn, ik ben ook om van te houden’ gun jezelf die warme aandacht, sta er bij stil, accepteer het. Denk niet: ‘ach hij meent het toch niet’ of ‘ik verdien het niet’. Al doe je het maar een tijdje om oude gewoontes te doorbreken, het is het 2022 feestdagen
experiment.
Voorwaarden om het 2022 experiment te laten slagen:
1. Geef alleen complimenten die je meent.
2. Laat negatieve kritiek in deze week achterwege.
3. Houd het geheim dat je dit experiment aan het doen bent.
4. Let erop dat je complimenten gehoord worden en aankomen bij de ander.
Voorbeelden:
“Leuk om straks samen Kerst te vieren”. “Fijn om je dan eens rustig te spreken”. “Wat een heerlijke cake heb je gebakken”. ”Goed idee van jou om dat spel te doen”. Complimenten noemt de Transactionele Analyse “positieve strooks”. Wil je hier meer over weten, lees dan ons boek “Spelen op het werk” en leg er een paar onder de kerstboom voor de anderen.
Hortense Berkenveld & Marijke Arendsen Hein
December 2022
13 november, 2022
Amsterdam
14 Maart,
2022
Amsterdam
Autonomie
Een maand geleden gaf ik via zoom supervisie aan twee collega’s psychotherapeuten en het toeval wilde dat het Katja uit Ukraine (Kiev) en Dina uit Rusland ( Moskou) betrof. We bespraken het TA concept Autonomie, dat binnen de Transactionele Analyse een bredere betekenis heeft dan wat het woord autonomie gewoonlijk inhoudt. Een van de doelen van psychotherapie is om onze cliënten te begeleiden en te faciliteren om vanuit autonomie te leven en niet van uit oude pijn, script of spel. (Wat script, spel en autonomie inhoudt, wordt helder beschreven in het boek Spelen op het werk). Tijdens die zoom bijeenkomst zetten we de TA definitie van autonomie nog eens op een rijtje.
1-Bewust zijn van het nu en in contact zijn met eigen gevoelens,
gedachten, gedrag en behoeften. Iemand die autonoom is wordt niet meer beïnvloed door onverwerkte zaken uit het verleden.
2-Spontaniteit: Spontaan uit de box kunnen denken en handelen,
niet vastzitten aan oude ingeslepen gedragspatronen.
3- Intimiteit: In staat om dichtbij een ander te zijn, met verlangens,
kwetsbaarheid en oprechtheid.
4-Integriteit: In staat zijn om ethisch te kunnen denken en handelen van uit de basishouding Ik ben OK en jij bent OK. En het vermogenom aanspreekbaar te zijn en open te staan voor feedback.
5- Helder kunnen denken in termen van opties en oplossingen.
Een van de aardsvaders van de TA, Bob Goulding, heeft op de vraag: Waarom ben je TA therapeut geworden? geantwoord:
“Ik leer mensen om van zichzelf en anderen te houden.
En als je van je zelf en anderen houdt, begin je geen oorlog.”
Dit wilde ik graag met jullie delen.
Marijke Arendsen Hein
6 FEBRUARI,
2022
Amsterdam
Valentijnsdag 14 Februari
Weet je wat jouw behoeften zijn?
13 December, 2021
Amsterdam
Experiment voor een warme kerst
Men wenst elkaar met Kerst elk jaar
Veel heil en zegen
Ik vind het goed dat men dit doet
Er is niets tegen.
Maar laat het niet alleen bij wensen
Geef ook warme strooks aan medemensen.
Kerst is een tijd van samenzijn. We kijken er naar uit maar achteraf zijn we soms opgelucht dat het weer voorbij is. Hoe kun je het dit jaar leuker maken voor jezelf, je familie en vrienden?
Doe mee aan een experiment:
Geef vanaf 20 t/m 26 december elke dag een welgemeend compliment aan dezelfde persoon uit je kerstgroep. Bij voorkeur iemand die je niet zo ligt. Is er op 26 december iets veranderd in jullie contact? Wat is dit dan? Sta er eens bij stil. Wat voel je dit jaar bij jullie afscheid op 26 december?
Voorwaarden om dit experiment te doen slagen:
- Geef alleen complimenten die je echt meent.
- Laat negatieve feedback in deze week achterwege.
- Houd het geheim dat je dit experiment aan het doen bent.
- Let erop dat je complimenten gehoord worden en aankomen.
Voorbeelden:
“Leuk om straks samen Kerst te vieren”. “Wat een heerlijke cake heb je gebakken”. ”Goed idee van jou om dat spel te doen”. Complimenten noemt de Transactionele Analyse “positieve strooks”. Wij allemaal van jong tot oud hebben dat nodig van elkaar. Wil je hier meer over weten, lees dan ons boek “Spelen op het werk” en leg er een paar onder de kerstboom voor de anderen.
Hortense Berkenveld & Marijke Arendsen Hein